selidbe evropa i inostranstvo

10 najlepših gradova sveta

Predstavljamo vam 10 najlepših gradskih destinacija:

Isfahan, Iran

Robert Bajron je u svom putopisu iz tridesetih godina prošlog veka “The Road to Oxiana” napisao o Isfahanu: “Isfahan je postao neizbrisiv; urezao je svoju sliku u galeriju mesta koje ceni svako od nas. Nisam mu ja pomogao u tome. Ti spomenici su mi uzimali suviše vremena. Neko bi mogao mesecima da ih istražuje i da ih nikad do kraja ne spozna. Od 11. veka arhitekte i neimari beležili su prilike u ovom gradu, promene mode, vlade ili verovanja. Građevine reflektuju ta lokalna zbivanja; to je njihov šarm, onakav kakav nosi većina starih gradova. Ipak vrlo je malo takvih mesta, poput Atine i Rima, koja su pravo osveženje za čovečanstvo”.

Isfahan: bazar i plavi mozaici

Firenca, Italija

Foto: Steve/Flickr.com

Mnogi umetnici i ljubitelji umetnosti bili su do suza dirnuti lepotom grada u Toskani i velelepnim galerijama i muzejima, crkvama i mostovima. Ali njegova lepota ne leži u tim najčuvenijim mestima. Ona se krije u svakoj kaldrmisanoj ulici na kojoj se rađala renesansa, a po kojoj danas defiluju i mladi Italijani i stari mudraci. Nemojte se začuditi ako i sami ovde pustite suzu.

Firenca – grad svetske umetnosti

Luang Prabang, Laos

Od kako je dobio status svetske baštine pre 20 godina, Luang Prabang uspeo je da očuva svoju lepotu, koristeći porast broja turista i novac koji su ostavljali da obnovi stare zgrade i hramove. U dolini na ušću Mekonga i Nam Kana u raskošnoj džungli, ovaj magični grad objedinjuje 21. sa mnogim vekovima u prošlosti.

Naučite da kuvate kao lokalci

Pariz, Francuska

Mnoge nervira gužva koju u Parizu stvaraju mnogobrojni turisti. Međutim, kad izađete iz vreve oko Ajfelovog tornja i prošetate manje čuvenim bulevarima, shvatićete zašto je i dalje jedan od najlepših gradova sveta.

Lezite na travu u parku Bjut Šomon i obavezno obiđite muzej Orsej.

Pariz – grad na zlatnim obalama

Istanbul, Turska
Istanbul se ne može uporediti ni sa jednim drugim gradom na svetu. Na svakom koraku možete videti tragove nekadašnje Otomanske imperije, ali i mlada naselja poput Karakoja u kojima se moderne staklene zgrade prepliću sa starim elegantnim kućama, sinagogama i džamijama.

Istanbul: Hiljadu čuda na raskrsnici svetova

Sijena, Italija

Ako vam je Firenca pretrpana, onda pođite u Sijenu, koja ima jedan od najlepših srednjovekovnih trgova u Evropi. To je malo mesto, napravljeno po meri čoveka.

Sijena, večni rival Firence

Jerusalim

Maslinova gora (Foto: Godot13 / Wikimedia Commons)
Sveti grad naseljen je od 4000. godine pre nove ere. Iako su političke prilike u ovom delu sveta uvek nestabilne, turisti ga posećuju u ogromnom broju. Njegove lepote ne možete iskusiti tokom samo jedne posete, pa je potrebno da mu se vratite više puta.

Jerusalim: Zlatni grad i pupak sveta

Oksford i Kembridž, Velika Britanija
Pošto je nemoguće odrediti koji je od ovih gradova lepši, stavljeni su na istu poziciju. I jedan i drugi su hramovi znanja, poznata studentska opijališta i mesta sa prelepom arhitekturom. Osim toga imaju i prelepe bašte.

Oksford: kompletan vodič

Njujork, SAD
Od stambenih zgrada od crvene fasadne cigle do vrtoglavih visina Empajer stejt bildinga – građevine Njujorka su atrakcija za sebe. Još ako imamo u vidu njegove brojne muzeje, jasno je zašto je jedna od omiljenih destinacija svetskih putnika.

Njujork: “Jabuka” koju treba probati

Rim, Italija
Rim je neka vrsta teatra. Njegova veličina, ostaci njegovih drevnih građevina, neverovatna graditeljska veština koja se vidi na Koloseumu, Panteonu i u Forumu, pokazatelj su toga da je s razlogom poneo naziv “Večni grad”.

Leave a Comment