selidbe madjarska

Budimpešta – grad na devet mostova

Prestonica susedne Mađarske opčiniće vas prizorima s Dunava, pikantnom kuhinjom, vinom, ali i hramom brzine – Hungaroringom

Nijedan grad u Evropi nije se tako vešto smestio oko Dunava kao što je to slučaj s Budimpeštom.
Sa budimskim brdima na zapadu i početkom velike ravnice na istoku zapis o prvom romanskom naselju na ovom području datira iz 89. godine nove ere. Ujedinjenjem Budima, Pešte i Starog Budima (Obuda) 1873. godine poprimila je savremeni oblik, a danas ima oko 2,5 miliona stanovnika.

Pogledajte još i: >>> Medjunarodne selidbe <<<

Umetnički dragulj

Odnedavno proglašena za najzabavniji grad u regionu, od Beograda udaljena svega 378 kilometara, ova evropska metropola pre svega je umetnički dragulj, arhitektonska mešavina baroka, neoklasicizma i secesije. Velelepna zgrada Parlamenta, koja je projektovana za veliku Ugarsku, a sada je, prema rečima Mađara, prevelika za zemlju veličine Mađarske, i čitava četvrt oko njega možda su dobar početak obilaska ovog grada.

Većina će prvo obići Trg heroja, praktično muzej na otvorenom, koji prikazuje istoriju Mađarske, gde na polukružnim kolonadama stoje biste najznamenitijih Mađara, a u centru se nalazi milenijumski stub sa arhanđelom Gavrilom na vrhu. U nastavku obilaska možete se spustiti do Ulice Vaci, pešačke zone i srca grada. Na svakom koraku menjačnice, suvenirnice, čarde, sve prilagođeno turistima, ali je jedna stvar zaista loša: Mađari slabo govore engleski jezik, natucaju pomalo nemački, a za ostalo se potpomažu rukama i nogama. To nikako nije razlog da uz gulaš i odlično vino ne provedete prijatno veče uz čardaš i cigansku muziku, a toga u Budimpešti ima na svakom koraku. Cene prihvatljive, usluga odlična, a sveprisutna crvena paprika ljuta ko sam đavo.

Starosedeoci će vam svakako preporučiti da obilazak grada započnete od mostova, kojih ima devet i koji se nižu niz Dunav kao ogrlice oko ženskog vrata. Eržebet, Most slobode, Margaritin most, koji dotiče istoimeno ostrvo na reci, samo su neki od njih. Lančani most mnogi smatraju najlepšim. Postoji legenda koja kaže da se prilikom njegovog otvaranja 1849. dogodila nemila scena. Na ceremoniji je ispred dve gigantske statue lavova jedan šegrt uzviknuo: „Ali ovi lavovi nemaju jezik!“, i graditelj ove ambicioze građevine Adam Klark izvršio je samoubistvo skočivši u Dunav.

Osim mostova, fascinantni su i prizori tvrđava na Budimu. Citadela, Budimski dvorac, Ribarski bastion, s kog se pruža nezaboravan pogled na Dunav i severni deo Pešte, neke su od njih, a primetno je da se poslednjih godina Mađari baš trude da turistima što više prikažu svoju istoriju i tradiciju, a da prikriju period pod „gvozdenom zavesom“, kad se glavni bulevar zvao Lenjinov, a većina statua prikazivala je sovjetske oslobodioce.

Budimpešta danas nije previše čist i uredan grad, saobraćajne gužve su jezive, ali su zato tržni centri veoma dobro snabdeveni svim svetskim brendovima i cene su veoma pristupačne.

Vikend za male pare

Većina turističkih agencija kod nas nudi vikend u ovom gradu za 30 do 80 evra, pa eto ideje da poslednje tople dane ove godine provedete baš tamo.

A onda će vas Budimpešta mamiti da ponovo i ponovo dolazite u njen zagrljaj.

Formula 1 i još ponešto

Na sedamnaestom kilometru od Budimpešte, pored mesta Mođorod, nalazi se i nama najbliža trkačka staza Hungaroring, gde se krajem jula održava Velika nagrada Mađarske.

Desetine hiljada zaljubljenika u auto-sport preko čitave sezone ovde mogu da uživaju jer su Mađari odlučili da kapije svog auto-droma otvore svim trkačkim serijama: Formula 1, 2 i 3, Formula reno, WTCC šampionat neki su od njih. Sam auto-drom je napravljen 1986. za svega osam meseci i prva je F1 staza na prostorima iza „gvozdene zavese“. Na ulazu u kompleks izgrađen je i Park šampiona, gde se nalaze biste svih osvajača titule Formule 1, kao i lista svih pobednika Velike nagrade Mađarske. Staza je duga 4.381 metar, a rekord drži Mihael Šumaher.

Žerbo torta u poslastičarnici „Žerbo“

Ko nije pojeo „žerbo“ tortu u istoimenoj poslastičarnici, najstarijoj u Evropi, na Veresmarti trgu, taj nije ni bio u Budimpešti. Mađari neguju kult slatkiša još iz vremena Austro-ugarskog carstva, pa osim pomenute možete pojesti „esterhazi“, „saher“ ili „doboš“ tortu u poslastičarnici „Rusvurm“ kod Crkve Svetog Matije na Budimu.

Izvor: Kurir

Leave a Comment