selidbe bukurest

Bukurešt – Metropola u komšiluku

Četvrt veka posle krvave revolucije, Bukurešt je šesti grad Evropske unije po broju stanovnika. Pored ovog čisto numeričkog podatka, glavni grad Rumunije može se podičiti i brojnim znamenitostima koje ga stavljaju na visoku poziciju na listi najlepših evropskih prestonica.

Ime Bukurešt se prvi put pominje 1459. godine, kada je Bukureška citadela postala rezidencija vlaškog kneza Vlada III Cepeša, čuvenog Drakule. Četiri veka kasnije ceo region se oslobađa od Turaka i 1881. godine nastaje Kraljevina Rumunija. Bukurešt postaje glavni grad i tada počinje njegov arhitektonski procvat. U periodu između dva svetska rata, zbog mešavine brojnih neoklasicističkih građevina s jedne i zgrada u Art Deco i Bauhaus stilu sa druge strane, dobija nadimak „Pariz istoka“. Bukurešt ima i svoju Trijumfalnu kapiju, a Calea Victoriei (Avenija pobede) danas je „rumunski Champs-Élysées“ sa velikim brojem prodavnica najluksuznijih modnih brendova.
Najupečatljivija građevina Bukurešta je zgrada parlamenta, zvanično najveći, najteži i najskuplji objekat te vrste na svetu. Zloglasni diktator Nikolae Čaušesku ga je zamislio kao svoje sedište, ali nikad nije dočekao useljenje. Ironijom sudbine, ovde danas stanuje rumunska demokratija. Pored političke, zgrada ima i muzejsku funkciju.

Parlament RumunijeParlament Rumunije
Među drugim znamenitostima Bukurešta prednjače Lipscani (jedini deo starog grada koji Čaušesku nije uništio radi svojih grandioznih zamisli), Piata Unirii (Trg unije), Piata Revolutiei (Trg revolucije) i Rumunski ateneum (danas dom filharmonije „Žorž Enesku“).

Trg unije (Piata Uniri) u BukureštuTrg unije (Piata Uniri) u Bukureštu
Bukurešt je poznat po brojnim parkovima, od kojih je najpoznatiji park Cișmigiu sa svojim romantičnim veštačkim jezerom. Tu su i interesantni noviteti poput novog nacionalnog stadiona i vodenog tornja Pantelimon koji je pretvoren u svojevrsnu instalaciju poznatu kao Umetnički toranj. Za fanove sjajne nove rumunske kinematografije, prepoznatljivi blokovi zgrada iz vremena komunizma predstavljaju turističku atrakciju za sebe.

Park CismigiuPark Cismigiu
Kao i u svakom drugom istorijskom gradskom jezgru, i u bukureškom se nalaze brojni restorani sa tipičnom domaćom hranom. Najpoznatiji rumunski specijalitet je mamaljuga, jelo slično kačamaku na kome su nekada preživljavali siromašni, a danas predstavlja bazu za razne kulinarske igrarije.

Leave a Comment