jeftini stanovi

Evo gde su najjeftiniji stanovi

Tržišta nekretnina u pojedinim evropskim zemljama uspela su da se oporave od svetske ekonomske krize, dok su druga podlegla njenim uticajima.

O tome svedoče enormne razlike u cenama nepokretnosti u rasponu od 9.972 evra po metru kvadratnom za stan u Bernu do 475 evra po kvadratu u Istanbulu.

Prema upravo objavljenom istraživanju evropske mreže agencija za nekretnine (ERA), najviše cene nekretnina su u Švajcarskoj i Francuskoj.

Prosečna cena metra kvadratnog stambenog prostora u Bernu iznosi 9.972 evra, a u Parizu 8.706 evra. Prema ovom istraživanju, najjeftiniji stanovi u evropskim prestonicama su u Istanbulu, gde je prosečna cena po kvadratu 475 evra, u Budimpešti 739 evra, Pragu 1.450 evra i Lisabonu 1.173 evra.

Dok se 2013. godine tržište nekretnina stabilizovalo u Češkoj i Bugarskoj, u Francuskoj, Holandiji i Portugaliji je ostalo bez značajnih promena. Nasuprot tome, u Belgiji, Švedskoj, Švajcarskoj i Turskoj, cene stambenog prostora su prošle godine porasle.

Kada je reč o prometu, situacija je i tu različita od zemlje do zemlje. Tako je na četiri tržišta lani zabeležen pad prodaje, i to u Belgiji, Holandiji, Austriji i Portugaliji, dok je, s druge strane, broj transakcija porastao u Francuskoj, Nemačkoj, Turskoj, Švedskoj i Bugarskoj.

Drugi pokazatelj koji ilustruje stabilnost na tržištu nekretnina su rokovi prodaje. Kako se navodi u izveštaju, rokovi prodaje u Austriji, Nemačkoj i Belgiji imaju tendenciju skraćenja, a u Portugaliji i Holandiji se produžavaju. Kako navodi ERA, za prodaju nepokretnosti u Portugaliji potrebno je 395 dana, naspram samo 65 dana u Švedskoj.

Izvor: B92

Leave a Comment