selidbe srbija i evropa

Najbolji gradovi za mlade umetnike

Mnogi će vam moderni umetnici, pa čak i oni mladi ljudi koji su tek zagazili u „vode“ umetničkog života reći kako je Pariz posve loše mesto da se tamo okušate kao mladi vajar, slikar ili kompozitor.To vreme je prošlo, a Njujork je idealan ako ste voljni da radite mnogo i već ste veoma poznati, priznati i uspešni. Čak i Berlin se spominje kao mesto prezasićeno umetničkim sadržajima svake vrste i ukoliko zaista želite da počnete negde, ili razvijate svoj rad u umetnosti, onda je mnogo pametnije da se otisnete na put ka ovim gradovima…

Nije neophodno da budete siromašni ili gladni, pa da dostignete vrhunske domete u svom stvaralaštvu. U moderno doba daleko je pametnije da posegnete za pravim informacijama koje vam mogu olakšati potragu za idealnim mestom na kojem ćete lakše ili intenzivnije moći da se povežete sa sopstvenim stvaralaštvom. Od Atine do Varšave, istražujemo deset alternativnih umetničkih gradova koji su trenutno prostori pravih malih umetničkih ekspanzija…

1. Atina

Reći će vam da je ovaj grad u krizi, ekonomskoj, naravno, pa ipak on se može pohvaliti postojanjem više od 50 umetničkih kolektiva, tako da umesto mnogih napuštenih prodavnica u gradu možete da nabasate na galerijske i druge umetničke prostore po sistemu pop-up. U slučaju da ne znate šta ćete ili gde ćete biti 2017. razmislite da posetite Atinu koja za ovu godinu priprema veliku nemačku izložbu pod nazivom Documenta po čitavom gradu!

Atina

2. Istanbul

Pre nego što je 2011. ovde osnovana institucija SALT savremena umetnost nije bila previše popularna u Turskoj, ali onda se sve promenilo, a gosti širom sveta mogli su da se pored starih i istorijskih spomenika upoznaju i sa novinama u umetničkim pravcima. Danas u staroj evropskoj četvrti Beyoglu, mahom žive umetnici, a za jesen je grad već gotovo sasvim rezervisan obzirom da se iščekuje istanbulsko bijenale.

Istanbul

3. Lima

Latinska Amerika je najbolje čuvana tajna, a u svetu umetnosti nova zvezda je svakako grad Lima u Peruu. Svake godine grad privlači sve veći broj umetnika zahvaljujući činjenici da od nedavno postoje novi umetnički festivali – ArtLima i PArC. Umetnička scena u glavnom gradu Perua je podeljena između proizvođačkog dela Miraflores i boemske četvrti Barranco, ali se na obe strane služe odlični kokteli!

Lima

4. Varšava

Varšava izgleda kao Berlin pre 10 godina, a hype o ovom gradu raste iz dana u dan. Umetnička scena je skrivena u različitim, gotovo neočekivanim mestima, od dvoraca do visokih urbanih solitera. Ove godine, u septembru se očekuje otvaranje i Warsaw Gallery Weekend, u okviru koga je planiran veliki broj događaja umetničkog karaktera. Pored Krakova, čovek lako može da odabere i neko drugo mesto za život – Gdanjsk ili Lođ.

Varšava

5. Bogota

Kolumbija je već dom nekim velikim umetničkim imenima, ali vreme je da nova generacija zauzme svoje mesto. Grad je veoma pristupačan, a umetnička scena je dosta povezana jer svi zajedno nastoje da sarađuju na polju novca, galerijskih prostora ili kontakta sa kolekcionarima. Ulična umetnost takođe ima svoje važno mesto, naročito u Bogoti.Bogota

6. Vilnjus

Baltičke države spremne su ostaviti svoj trag i dati svoj doprinos kada govorimo o umetnosti. Vama se čini da je Litvanija veoma udaljena tačka ako govorimo o savremenoj umetnosti, ali nemojte zaboraviti da je Vilnjus već bio kulturna prestonica Evrope (2009) ali i da je njegov uži centar pod zaštitom UNESCO-a. Ovde možete pronaći i aplicirati za besplatan rezidencijalni boravak ako ste deo umetničke mreže ili u istu želite da se „upletete“.

Viljnus

7. Sao Paulo

Rio je možda najbolji grad za zabavu, ali ako želite da se bavite umetnošću onda je idealno mesto u čitavoj Južnoj Americi svakako Sao Paulo. Umetnost je ovde nekada bila stvar elitizma, ali nove galerije su sve smelije i ambicioznije, podstaknute globalnim apetitom koji ne jenjava kada je brazilska umetnost u pitanju! Mladi imaju odlične mogućnosti, a na izložbama ćete često imati priliku da uživo sretnete mnoge poznate evropske umetničke „face“.

Izvor: CityMagazine

Leave a Comment