selidbe bratislava

Ta mirna slovenska luka – Bratislava

Bratislava je mali i veliki grad u srcu Evrope, podignut na temeljima slovenske kulture i snažnog ugarskog i germanskog uticaja. Danas je Bratislava grad kulture, turizma i snažnog ekonomskog razvoja.
Ako bi istoriju Bratislave suzili u nekoliko redova, napisali bi da je ovde osnovana prva slovenska država u VII vijeku, koja je bila osnova za stvaranje snažne države Zapadnih Slovena – Velikomoravske Kneževine. U X vijeku Bratislava postaje dio Kraljevine Ugarske i praktično je pod vlasti Ugara i Germana sve do kraja Prvog svjetskog rata, kada većinsko njemačko i mađarsko stanovništvo poslednjim trzajima gubi grad koji postaje glavni grad Slovačke.
Vrijeme vladavine Marije Terezije Austrijske u XVIII vijeku je zlatno doba za tadašnji Požun. Grad postaje najveći i najvažniji grad na prostoru današnje Slovačke i Mađarske.
Tada su izgrađene mnoge nove palate, samostani i druge građevine koji su i danas prepoznatljive u gradu.

Slovenska ljepotica

 

Bratislava je danas prekrasan grad koji odiše mirom i lagodnošću. Za razliku od uticajnijeg brata – Praga, Bratislava je opuštenija, bez velikih gužvi i zakrčenosti.
Staro gradsko središte je moguće obići za nekoliko časova laganog hoda i zaista se u njoj može uživati. Jedna od najupadljivijih zgrada u gradu je zamak, na uzvišenju iznad Dunava, odakle se pruža lijep pogled na grad. Današnji izgled Bratislavskog zamka pripada vremenu vladavine Marije Terezije Austrijske.
Navodno, Marija Terezija je bila nezadovoljna prijedlozima arhitekata toga vremena za izgradnju Bratislavskog zamka. Zaključala se u svoje odaje, a do ideje za izgradnju je došlo nakon jedne burne rasprave i nehotičnog obaranja jednog stilizovanog stola. Danas glavni simbol grada izgleda kao sto okrenut naopačke, ali je zaista jednostavan, originalan i prekrasan.

Istorijski centar sadrži mnogo baroknih palata, katedrala i crkvi iz XIII, XIV i XV vijeka. Tu su predivne građevine Gradske kuće, Slovačkog nacionalnog pozorišta, zgrada univerzitetske knjižare…

Izgled grada kvari futuristički most preko Dunava, kojem ovde nikako nije mesto.

Nezaposlenosti nema

Privreda Bratislave je sve jača. Niču nove industrijske zone, a mnoge globalne kompanije, uključujući IBM, Dell, AT&T, Lenovo ovde grade svoja predstavništva. U Bratislavi praktično nema nezaposlenosti i ona se vodi na brojci od 3%. Čak više, Bratislava mora da uveze radnu snagu, pa prema gradu svaki dan vozari preko 100.000 radnika iz okruženja.
BDP je sve veći i dostigao je 129,3% prosjeka u Evropskoj uniji i on je drugi najveći poslije Praga. S obzirom da su nekretnine u Bratislavi jako skupe, na rubu grada niču nova naselja, a zamrla mesta u obližnjoj Austriji, sada ponovo žive, zahvaljujući Slovacima koji sve više kupuju nekretnine koje su daleko jeftinije nego u Slovačkoj. Iz Austrije do centra Bratislave, brže nego od Sarajeva do Pala.

Porast broja turista i nedostatak smeštaja
Bratislava posljednjih godina mnogo ulaže u turizam i mnogo očekuje od njega, kao i cijela Slovačka, čiji su turistički spotovi sve prepoznatljiviji na TV ekranima. Bratislava je jedna od omiljenih turističkih destinacija za turiste iz okolnih zemalja, ali i za neke udaljenije zemlje.

Porast broja turista je doveo i do problema sa nedovoljno hotelskih kapaciteta. I pored toga što se Bratislava nalazi u blizini velikih centara kao što su Prag i Beč, ovaj grad ima svoje adute.

Transport

 

Bratislava i Beč su najbliži glavni gradovi u Evropi i jedan od drugog su udaljeni svega oko 60 kilometara. Nekada je prijetila opasnost da Bratislava postane predgrađe Beča, jer su gradovi bili povezani električnim tramvajem. Granice Bratislave dosežu državne granice sa Austrijom i Mađarskom.

Osim razvijene putne infrastrukture grad je dobro povezan i sa željeznicom, a ima i jednu od dvije Slovačke međunarodne riječne luke. Tu se odvijaju i turističke ture na Dunavu, pa je moguće skoknuti i do Devina ili Beča.

Slovaci

 

Slovaci se bitno razlikuju od nas Srba, ali je vidljiva jedna lijepa slovenska nota kod tog naroda. U Slovačkoj djeluje nekoliko organizacija koje podržavaju srpsku borbu za Kosovo i Metohiju. U priči sa običnim ljudima se vidi da oni žive u svijetu bez mnogo stresa i da ne razumiju dešavanja koja su se proteklih decenija odigravala kod nas na Balkanu.

Neki od Slovaka žale za Čehoslovačkom, neki ipak ne, ali je većina složna da je do razdvajanja zemlje moralo doći, jer je tako “neko” htio i ne brinu se mnogo zbog toga.

U tom narodu je teško pronaći malo balkanske energije i temperamenta. Ne slave previše, ali i ne tuguju. Slovačka je danas pod potpunim uticajem stranih kompanija i kapitalizma u punom značenju te riječi i sa malim uticajem na političku mapu Evrope.

Cijene i preporuka

 

Bratislava je kao i drugi Centralno evropski gradovi prihvatljiva turistima iz naših zemalja. Grad nije skip, ali nije ni jeftin. Za svakoga je moguće pronaći ponešto interesantno i u skladu sa njegovim budžetom. Grad vrijedi obići i vidjeti i sigurno će ga većina zavoljeti. Naravno da se ne može porediti sa većim turističkim centrima, ali mnogi drugi aduti su tu.

Slovačka je divna zemlja, koja još uvijek nije potpuno otkrivena srpskim turistima.

Izvor: Pale Live

Leave a Comment