selidbe danska

10 najmiroljubivijih zemalja za život

U 2014. godini ponovo je sastavljena lista zemalja u kojima je iz različitih razloga najbolje i verovatno najlepše živeti. Nema mesta za nacionalizam i verovanje da je život dobar svuda, već se jasno i precizno, zahvaljujući statističkim podacima pokazuje koje zemlje i zašto se nalaze na vrhu lestvice idealnih mesta za život. Samo neki od razloga su visok životni standard ili bezbednost ili odlični socijalni programi i mere zdravstvene zaštite, ali ima tu još mnogo toga što čini jedan život. Udobno se zavalite i ukoliko razmišljate o odlasku iz Srbije proverite da li bi jedna od ovih zemalja mogla da zadovolji vaše životne potrebe i standarde.

10. Island

Island se već godinama ističe kao najmirnija zemlja na svetu, a faktori za takav zaključak su mnogobrojni. Uspešno prevladana bankarska kriza 2008-2011. učinila je da je Island danas jedna od najnaprednijih zemalja sa procentom od 100 odsto pismenih. Visok stepen tolerancije i činjenica da je svo stanovništvo opismenjeno čini da stopa kriminala bude izrazito niska, baš kao i pojave nasilja. Prirodne lepote poput vulkana, glečera i predivni krajolici mamac su za turiste, a statistike potvrđuju da su Islanđani najsrećniji i najzdraviji narod na Zemlji.

9. Danska

Danska je druga najsigurnija zemlja za život i podizanje porodice. Daleko od oružanih sukoba uvek je skoncentrisana na poboljšanje ekonomije, a uspeh i blagostanje zemlje objašnjavaju se progresivnim reformama i mudrim političkim odlukama. Zdravstveni problemi, ravnopravnost polova, društvena podrška i odgovornost glavni su prioriteti ove zemlje.

Danska

8. Austrija

Austrija je ostala daleko od sukoba nakon raspada Austro-Ugarske Monarhije i II svetskog rata, a ova evropska zemlje usvojila je fleksibilnu spoljašnju politiku sa jedne, a sa druge veoma rigidnu neutralnost za mnoga međudržavnička pitanja. Danas se Austrija vidi kao divna turistička destinacija, sa veoma obrazovanom nacijom, a zdravstveni i obrazovni sistem priznati su kao najcenjeniji u Evropi.

Austrija

7. Novi Zeland

Svake godine se na ovakvim listama pojavi Novi Zeland, a kao objašnjenje sledi da je vrlo niska stopa kriminala, kao i da je država vojno sposobna, a politički stabilna i da se poštuju ljudska prava i slobode. Novozelanđani su vrlo tolerantni i gostoljubivi kada je reč o nacionalnim manjinama. Novi Zeland teži očuvanju jakih i dobrih ekonomskih odnosa sa Australijom, a od 1987. ovo je takozvana zona bez nuklearnog naoružanja i potpisnici su deklaracije o anti-nuklearnom pokretu.

Novi Zeland

6. Švajcarska

Biti poznat po predivnim skijalištima, a istovremeno biti jedna od najmirnijih zemalja na svetu, bar prema Globalnom indeksu za mir, čini se kao dobar tandem, ako uz to dodate i sjajne satove, čokolade i dobre banke. Ipak, Švajcarska je mnogo više od ovih stereotipa, ona ulaže u zdravstvo, izvrsno obrazovanje i pomoć pri zapošljavanju. Švajcarci su poznati po svojoj toleranciji i multikulturalnosti, te u istoj zajednici živi mnogo ljudi različite kulture i veroispovesti.

Švajcarska

5. Finska

Nalazi se na ovoj listi zahvaljujući staloženom duhu i temperamentu naroda koji u Finskoj živi. Ipak, finske vojne trupe povremeno se uključuju i sudeluju u mirovnim operacijama u problematičnim zemljama poput Pakistana, Liberije i na Bliskom istoku. Finska ulaže u obrazovanje i zdravstvo, što rezultira visokim životnim standardom, dugim životnim vekom i pismenošću, koja na kraju potvrđuje da su njeni žitelji zadovoljni životom i imaju više pozitivnih očekivanja i od drugih naroda.

Finska

4. Kanada

Ima jedan od najviših životnih standarda na svetu, ali je isto tako prema Globalnom indeksu veoma visoko pozicionirana. Kanada je postala druga kuća za stotine hiljada doseljenika koji su zbog ekonomske perspektive, broja radnih mesta i prednosti ili kulturne tolerancije odlučili da žive baš u njoj. Svi koji se presele u Kanadu kažu da se tamo osećaju baš kao kod kuće, a sve novajlije dobijaju besplatne usluge poput kurseva jezika, radionice za proizvodnju i preradu različitih materijala ili druge korisne veštine koje jednoga dana mogu postati vaši radni zadaci ili pomoć u istima.

Kanada

3. Japan

Ovo je izuzetna zemlja sa neverovatnim ljudima i kulturom koja fascinira, ali je Japan istovremeno i jedna od najmirnijih zemalja sveta. Uspeo je da izbegne sve konflikte nakon završetka II svetskog rata, a danas su Japanci poznati po svom milom temperamentu, marljivosti i bogatom unutarnjem svetu koji ih navodi da mnogo čitaju i maštaju. Veoma disciplinovan i organizovan narod, koji često stavlja društvo ispred pojedinca i radi u interesu svih građana.

Japan

2. Belgija

Iako je Belgija veoma mala zemlja, to je jedno od najmirnijih i najboljih mesta za život, a Brisel, glavni grad, postao je sedište svetske politike od kraja II svetskog rata. Takođe je ovde sedište NATO-a i ovo je glavni grad Evropske unije, ali stanovništvo Belgije mnogo više uživa u činjenici da je ovde životni standard visok, a kvalitet zdravstvenih usluga i obrazovanja na najvišem mogućem nivou.

Belgija

1. Norveška

Kao i u svim skandinavskim zemljama i Norveška ima mali broj onih koji odlaze u zatvor ili pokazuju nasilje i negativno utiču na porast stope kriminala. Zbog mudrih ulaganja u proizvodnju nafte, ova država je uspela izgraditi snažnu ekonomiju tokom prošlog veka. Norveška je trenutno jedna od najbogatijih zemalja, sa izuzetno visokim životnim standardom stoga je za mnoge zaista „obećana zemlja“.

Leave a Comment