selidbe bugarska

Sofija: Centar Balkana u podnožju Vitoše

Sofija, glavni i najveći grad Bugarske, nalazi se u zapadnom delu zemlje, u podnožju planine Vitoša. Ona ima bogatu istoriju, divan pejzaž, lepu arhitekturu i privlači posetioce tokom cele godine.

Ulice Sofije ispunjavaju istorijski spomenici, kao što je ekstravagantna Crkva Aleksandra Nevskog, koja se nalazi u srcu grada. Ima dosta muzeja i galerija koji izlažu umetnička dela i predmete bugarske istorije.

Crkva Bojana nalazi se na periferiji Sofije, a sastoji se od tri zgrade. Freske u ovoj drugoj crkvi, naslikane 1259. godine, čine je jednom od najvažnijih kolekcija srednjovekovnog slikarstva. Ovo mesto je jedno od najkompletnijih i savršeno očuvanih spomenika istočnoevropske srednjovekovne umetnosti.

Pogledajte još i: Selidbe Nemačka

Hram Aleksandra Nevskog jedan je od najvećih pravoslavnih hramova u svetu. On je simbol ne samo Sofije, već i Bugarske, a samim tim je i najposećenija turistička atrakcija. Dobio je ime po Svetom Aleksandru Nevskom, zaštitniku cara i njegove porodice. Unutrašnjost je divno i bogato ukrašena najboljim materijalima uvezenim iz inostranstva.

Vitoša je najposećenija planina Bugarske. Krase je borove šume i veoma stenoviti viši predeli. Može se pohvaliti mnoštvom obeleženih staza kroz šumsko područje. To je idealno mesto za izlete i šetnju.

Crkva Svetog Nikolaja jedan je od najelegantnijih i najlepših hrišćanskih hramova u Bugarskoj. Njene pozlaćene kupole daju joj još veći šarm i eleganciju. Bogatu unutrašnjost crkve oslikali su ruski umetnici.

Sofijska mineralna kupatila, poznata i kao turska kupatila, sagrađena su između 1911. i 1913. godine. Svojom elegantnom prugastom fasadom i keramičkim ukrasima podsećaju na dizajn srednjovekovnih crkava Nesebara. U centralnom delu malog trga između kupatila i džamije Banja Baši nalazi se moderna česma, gde stanovnici pune svoje boce besplatnom toplom mineralnom vodom.

Kupoholičari će obožavati tržni centar CUM, u kome ima prodavnica mnogih luksuznih brendova, a moći ćete da kupite i neke tradicionalne poklone. Smeštajne opcije su različite, od samostalnih ugostiteljskih brvnara i jednostavnih porodičnih pansiona do ekstravagantnih i luksuznih hotela sa pet zvezdica. Sofija ima veliki broj restorana, koji odgovaraju svakom budžetu i svim ukusima.

Bugarska kuhinja koristi sveže sezonsko povrće, bilje, voće i mlečne proizvode. Posetioci koji žele da probaju autentičnu bugarsku hranu trebalo bi da probaju jela kao što su đuveč, kopolu ili pinđur. Bugari imaju i mnoge neobične slatkiše i deserte u ponudi, uključujući i alvu, garaš tortu i popularne baklave.

Istorija
U poslednjem milenijumu pre nove ere tračko pleme Serdi naselilo je područje današnje Sofije i nazvalo svoj grad Serdonpolis ili Serdica. Drevni grad je postojao na mestu današnjeg centra Sofije, u blizini lekovitih toplih izvora. Arheološki nalazi pokazuju da je grad Serdonpolis imao pravu mrežu ulica i naselja u današnjoj Sofiji, dok je centralno utvrđenje bilo na najvišem položaju doline. U prvom veku pre nove ere rimske legije osvojile su ovo područje. Tokom tri veka Serdica je postala lep, dobro planiran i bogat grad sa mnoštvom javnih prijatnih mesta.

Usluge Cene

Smeštaj od 10 evra

Kafa 1,50 evra

Ručak od 7,5 evra

Sok od 1,5 evra

Brza hrana 1 evro

Izvor: b92

Leave a Comment