VISA ISTRAŽIVANJE

Visa Inc. globalni lider u oblasti elektronskog plaćanja, sprovela je istraživanje među stanovnicima Srbije o navikama povdom planiranja godišnjih odmora i putovanja. Istraživanje je sprovedeno u četiri najveća grada Srbije.

Rezultati istraživanja pokazuju da šezdeset pet odsto ispitanika planira da odmor provede van granica zemlje. Najomiljenija destinacija za letovanje su i dalje je Crna Gora sa 37,7 odsto i Grčka sa 21 odsto. Sledi Turska sa 11,7 odsto, Bugarska sa 6 odsto, a ove godine se na listi omiljenih pojavljuje i Hrvatska sa 5 odsto. Svaki deseti građanin Srbije ipak će, zbog finansijske neizvesnosti koju je donela globalna ekonomska kriza, ostati ovog leta kod kuće, dok će se preostalih 25 odsto odmarati u Srbiji.

Rezultati istraživanja takođe pokazuju da su negativni ekonomski trendovi na globalnom nivou pogodili i stanovnike koji mogu sebi priuštiti letovanje u inostranstvu, tako da će oni biti znatno oprezniji prilikom trošenja novca. Zbog toga će i tradicionalno uverenje da naši ljudi na odmoru troše znatno veće iznose od turista koji dolaze iz “razvijenijih” zemalja biti na ozbiljnom ispitu. Gotovo 60 odsto ispitanih u proseku će trošiti 25 evra dnevno, i to na osnovne dnevne potrebe i osveženja (ovaj iznos ne uključuje troškove putovanja, smeštaja, transporta i kupovine suvenira). Trećina stanovnika Srbije je u mogućnosti da potroši manje od 50 evra dnevno, 8 ima na raspolaganju budžet od 100 evra dnevno, dok je samo 3 odsto ispitanika odgovorilo da ima “neograničen” džeparac koji prelazi iznos od 100 evra po danu.

Ipak, istraživanje koje je spovela Visa pokazalo je da 60 odsto ispitanika smatra da su putovanja neodvojivo povezana sa shopingom, tako da će većina odvoji dodatni novac za ovu vrstu aktivnog odmora. Preko 50 odsto ispitanika radije kupuje u malim lokalnim radnjama i pijacama i  nego u velikim tržnim centrima.

Kada je u pitanju način plaćanja smeštaja i troškova puta, oni ispitanici koji troškove plaćaju putem platnih kartica, najčešće koriste Visa kartice. Ipak iznenađuje činjenica da se, uprkos pogodnostima, sigurnosti i dostupnosti koje nudi elektronsko plaćanje, građani Srbije i dalje u visokom procentu odlučuju za plaćanje gotovinom. Sa 1,7 milijardi kartica, 30 miliona  trgovina i 1.4 miliona bankomata širom sveta, Visa korisnicima svoji kartica nudi brojne podognosti prilikom plaćanja. Ovog leta korisnici Visa premium kartica imaju na raspolaganju brojne popuste: pet odsto popusta na sve Jolly Travel aranžmane, popuste u Herts hotelima širom Evrope, benificije prilikom plaćanja troškova iznajmljivanja vozila, brojne popuste u restoranima i kafeima uključujući i poznati hrvatski lanac Hemingway barova i restorana.

Kada su u pitanju omiljena letovališta i destinacije iz snova naših sugrađana, Visa istraživanje pokazuje da 40 odsto ispitanika mašta o letovanju na ekskluzivnim odmaralištima Mediterana, 30 odsto želi da otputuje u Latinsku Ameriku, dok 27 odsto sanjari o odmoru u nekoj egzotičnoj zemlji Azije.

Rezultati istraživanja su pokazali da 70 odsto ispitanih putuje na odmor jednom godišnje, najčešće tokom letenje sezone. Većina bira morske destinacije ali su i planine i jezera Srbije sve popularnija odredišta. Čini se da će se posledice globalne krize ove godine osetiti i u pogledu  prosečne dužine letnjih odmora turista iz Srbije. Letnja putovanja će za većina ispitanika ovog leta trajati između sedam i deset dana, oko 20 odsto može sebi da priušti 2 ili 3 nedelje za opuštanje, dok će samo 7 odsto najstrećnijih odmarati i više od dvadeset dana.

Iako ne ostaju na odmoru više od dve nedelje, ispitanici su spremni da potroše izmedju 10 i 20 časova za putovanje, najčešće autobusom, do željene destinacije (43 odsto). Samo 14 odsto ispitanih će do mesta odmora putovati avionom. Više od 50 odsto ispitanih radije letovanja organizuje samostalno, sa prijateljima i porodicom, dok se samo 15 odsto odlučuje za grupne tursitičke aranžmane.

Interesantana je činjanica da se više od polovine ispitanika izjasnilo da će ove godine svoj letnji odmor provesti opuštajući se, uživajući u moru, suncu i tišini, ne radeći praktično ništa. Samo 25 odsto planira da se na odmoru provodi, uživa u zabavama i večernjim izlascima, dok za 15 odsto ispitanka pavi letnji odmor podrazumeva aktivno opuštanje uz sportske aktivnosti.

 

# # #
O kompaniji Visa:
Visa posluje kao najveća mreža elektronskog plaćanja koja pruža usluge obrade transakcija, kao i sistemske platforme koje omogućavaju elektronska plaćanja. Ponuda Vise uključuje kreditne, debitne, pripaid i potrošačke kartice sa oznakama Visa, Visa Electron, Interling i PLUS brendova. Visa je najprihvaćenija platna kartica na svetu, dok je Visa/Plus je jedna od najvećih globalnih mreža bankomata na svetu, koja nudi pristup gotovini u domaćoj valuti u preko 170 zemalja.

Izvor: CityMagazine

Leave a Comment