selidbe stokholm

Stokholm – Kraljevski grad sa hiljadu boja

Pored toga što je i arhitektonski i kulturno jedan od najšarenijih gradova Evrope, u Stokholmu se nalazi i najstarija aukcijska kuća na svetu, kao i najveća građevina u obliku polulopte. Bilo da ste u švedsku prestonicu pošli avionom, kolima ili brodom, već iz daljine se nazire da stižete u raj

Svako od 14 glavnih ostrva na kojima Stokholm leži vredno je obilaska, počev od Stadsholmena. Na njemu leži najveći deo prelepog Starog grada (Gamla Stan), sastavni deo svih razglednica najmnogoljudnijeg grada Skandinavije.

Gamla stan datira iz 13. veka i prošaran je srednjovekovnim kaldrmisanim uličicama i starinskom arhitekturom. U Ginisovoj knjizi rekorda uvršten je među najstarija netaknuta gradska jezgra na svetu. U njegovom centru nalazi se trg Stortorget, opasan prelepim starim trgovačkim kućama. Ko bi rekao da se ovde 1520. godine desio Stokholmski masakr, u kome je danski kralj Kristijan II pogubio na desetine švedskih plemića?

Trg Stortorget u Gamla Stanu
U okviru Gamla stana takođe se nalaze: Stokholmska katedrala, crkva Riddarholmen i naravno velelepna Kraljevska palata. Na mestu nekadašnje gradske berze nalazi se zgrada Švedske akademije, u kojoj se između ostalog bira dobitnik Nobelove nagrade za književnost. U istoj zgradi smešteni su i Nobelov muzej i biblioteka. Inače, u Gamla stanu takođe neretko možete videti šibicare iz naših krajeva.
Događaji

Svečanost dodele Nobelovih nagrada održava se svakog 10. decembra (na dan Nobelove smrti) u Stokholmskoj koncertnoj hali, a banket sledi u raskošnoj Gradskoj većnici. Jedini izuzetak je Nobelova nagrada za mir, koja se dodeljuje u Oslu.

Alfred Nobel
U avgustu svake godine u Stokholmu se održava Nedelja kulture. Grad je u to vreme preplavljen dešavanjima, a po celom širem centru postavljene su bine s najraznovrsnijim sadržajem. Poseban akcenat valja staviti na manje stejdževe, budući da je sam autor ovog teksta 2009. godine na jednom od njih otkrio sjajni elektrobend Little Dragon, tada prilično nepoznat van Švedske.

Stokholmska Parada ponosa održava se nešto pre Nedelje kulture, obično krajem jula ili početkom avgusta, a ove godine ju je otvorila Končita Vurst. Stokholmski međunarodni filmski festival održava se u novembru, a maraton krajem maja ili početkom juna.

Kultura

Muzej Vasa je najposećeniji muzej Skandinavije. Nalazi se na ostrvu Djurgården, a njegov centralni eksponat je brod Vasa, nazvan po vladajućoj švedskoj dinastiji, jedini brod na svetu koji datira iz 17. veka, a da je skoro potpuno očuvan. Brod je potonuo na svom prvom putovanju 1628. godine, i to prilikom samog isplovljavanja.

Brod Vasa u istoimenom muzeju
Moderna museet (Muzej moderne umetnosti) na ostrvu Skeppsholmen je nezaobilazna tačka. Ovde se nalaze neka od ključnih dela Dalija, Pikasa, Dišana, Matisa i drugih, uključujući i tri Pikasove slike vraćene nakon velike pljačke 1993. godine. Ipak, druge tri Pikasove slike, kao i dve Žorža Braka, nikad nisu vraćene. Ovde se takođe nalazi i model čuvene i nikad izgrađene kule ruskog umetnika Vladimira Tatljina.

Takođe treba posetiti Gradski muzej, muzej Fotografiska, Nordijski muzej, Kraljevski kabinet za novac, kao i Skansen, čuveni muzej na otvorenom koji postoji još od 1891. godine.

Kraljevsko dramsko pozorište – Dramaten, nalazi se u ulici Nybroplan. Ovde su izvođene originalne postavke dela oca švedskog pozorišta Augusta Strindberga, kao i norveškog komšije Henrika Ibzena. Sve glumačke veličine koje znamo iz Bergmanovih filmova šetale su ovim daskama, a statua ispred pozorišta posvećena je jednoj od njih. U pitanju je Margaretha Krook, preminula 2001. godine, epizodistkinja u filmovima poput Persone i Najboljih namera.

Kraljevsko dramsko pozorište
U susednoj ulici Nybrogatan nalazi se Trg Ingmara Bergmana, kao i Stockholms Auktionsverk, najstarija aukcijska kuća na svetu.

Šoping i zabava

Norrmalm je najveći šoping-distrikt u gradu, a u njemu se nalazi i velelepna zgrada Rosenbad u kojoj zaseda švedska vlada. U okviru Norrmalma nalazi se i pomenuta pešačka zona Drottninggatan, ali ako želite nešto ekskluzivnije, onda vas zanima distrikt Östermalm. Ovde se nalazi i trg Stureplan s nekim od najpoznatijih noćnih klubova u gradu, kao što su White Room i Laroy, iz kojih se posle tri sata ujutru prelazi u susedni Hell’s Kitchen.

Što se tiče uglednih restorana, prednjači Sturehof (koji se nalazi na istom trgu iz prethodnog pasusa), mesto u kome je rođena ideja osnivanja fabrike Volvo. Takođe treba istaći i restoran Gondolen koji se uzdiže nad gradskom lukom.

Restoran Sturehof
Nezaobilazne tačke

Raskrsnica bulevara Sveavägen i ulice Olof Palmes gata (nekada Tunnelgatan) posebno je zanimljiva tačka. Naime, na ovom mestu je februara 1986. godine ubijen tadašnji švedski premijer Ulof Palme. Danas ovde možete videti memorijalnu ploču posvećenu tom događaju, a ako se okrenete za 90 stepeni, videćete i stepenice kojima je ubica pobegao. Inače, mesto sa koga se Palme vraćao kući kobne večeri bio je obližnji bioskop Grand.

Spomen ploča ubijenom premijeru
Trg Norrmalmstorg takođe ima posebno mesto u istoriji grada – upravo ovde je nastala sintagma „Stokholmski sindrom“, zbližavanja talaca i otmičara. Na ovom trgu se nekad nalazila banka Kreditbanken u koju su 1973. godine upali pljačkaši, a ostalo je istorija. Takođe je zanimljivo da je trg Norrmalmstorg najskuplje polje u švedskoj verziji igre Monopol.

Trg Norrmalmstorg
Stokholmski metro se s pravom naziva „najduža svetska umetnička galerija“. Preko 90 od ukupno 100 stanica ukrašeno je skulpturama, mozaicima, slikama, instalacijama, gravirama i reljefima koje je kreiralo preko 150 različitih umetnika.

Stanica metroa
Zabavni park Gröna Lund dodatno obogaćuje panoramu grada, budući da se nalazi na samoj obali mora na ostrvu Djurgården. Najstariji je u Švedskoj i jedan od najvećih u Skandinaviji.

Zanimljivosti

Stokholm je bio olimpijski grad u dva navrata – najpre kao domaćin igara 1912. godine, ali i 44 godine kasnije. Naime, zbog važećih zakona u Australiji, na Olimpijskim igrama u Melburnu 1956, takmičenje u konjičkom sportu nije moglo da se održi na tlu države domaćina. Kao rezervno rešenje poslužio je upravo Stokholm.

Zanimljivo je da se u Švedskoj do 3. septembra 1967. godine vozilo levom stranom. U Stokholmu je tog vikenda saobraćaj bio zatvoren čitavih 29 sati radi rekonfiguracije svih raskrsnica, ali je trebalo mnogo više vremena da se stvari vrate u normalu i da svi stanovnici kupe kola s volanom na levoj strani.

Među najpoznatijim ličnostima rođenim u Stokholmu nalaze se pomenuti Alfred Nobel i August Strindberg, kao i glumice Greta Garbo i Ingrid Bergman. Odavde je potekla i grupa ABBA.

Leave a Comment